Bojana Drča i Jovana Stevanović (©FIVB)
Bojana Drča i Jovana Stevanović (©FIVB)

Kilometraža ovog puta neće biti velika – svetske šampionke sve utakmice na EP igraju u jednoj zemlji

Vreme čitanja: 3min | pon. 14.08.23. | 17:37

Prva faza Evropskog prvenstva je u Gentu, a ukoliko dođu do završnice biće u Briselu

Svako odbojkaško leto je teško i naporno. Ekipe putuju po svetu, menjaju kontinente, zemlje, gradove... Prilagođavaju se na vremenske zone i usput imaju utakmice, bore se za medalje i trofeje. Ove godine odbojkašice Srbije su igrale Ligu nacija, uskoro ih čeka Evropsko prvenstvo, a posle toga će prebaciti fokus na kvalifikacije za Olimpijske igre.

Ono što u svemu tome može da se kaže da je pozitivna stavka jeste to što će reprezentacija na kontinentalnom prvenstvu sve mečeve igrati u jednoj zemlji - Belgiji. Grupna faza biće na programu u Gentu, dok će završnica da se održi u Briselu - tako da delegacija svetskih šampionki neće imati ovog puta veliku kilometražu.

Izabrane vesti

Značiće timu to što neće biti selidbe, gubljenja energije na putovanja, letove, autobuse... Sav fokus moći će da bude na samom terenu.

Još na žrebu su Srpkinje videle da će njihov, a i put još pet reprezentacija iz grupe A, biti lakši barem što se putovanja tiče u odnosu na ekipe koje su smeštene u grupe koje se igraju u Italiji, Estoniji i Nemačkoj.

Ako se prisetimo prethodne godine kada je Srbija igrala na Svetskom prvenstvu u Holandiji u Poljskoj - naša selekcija je tada prešla čak 2.300 kilometara u toku takmičenja, a neki protivnici deset puta manje. Sada učestvuje na šampionatu Starog kontinenta koji se igra u četiri zemlje - ali će biti stacionirana na jednom mestu sve vreme.

Sve utakmice u našoj grupi igraće se u istoj hali u Gentu. Četiri ekipe koje prođu u osminu finala u nastavku sve do kraja takmičenja igraće u glavnom gradu Belgije - Briselu, koji je nešto više od 50 kilometara udaljen od Genta. Pored naše reprezentacije, tu su još Belgija, Poljska, Ukrajina, Mađarska i Slovenija.

Kad je B grupa u pitanju - tu će timovi čak i u grupnoj fazi menjati ne samo dvorane, nego i gradove. U takvoj situaciji su nacionalni timovi Italije, Rumunije, Bugarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Švajcarske. Prvenstvo će 15. avgusta otvoriti Italija i Rumunija u Veroni. Posle toga će mečevi od 16. do 19. avgusta biti na programu u Monci, a utakmice od 21. do 23. avgusta u Torinu. Ko bude prošao dalje preseliće se u Firencu, gde će se održati dueli osmine finala i četvrtfinala.

Grupa C igraće se u Diseldorfu u Nemačkoj. U njoj su pored domaćih odbojkašica još ekipe Azerbejdžana, Turske, Češke, Švedske i Grčke. Četiri najbolja tima će pred osminu finala preći u Brisel, gde će ostati sve dok ne završe takmičenje. Ova grupa će se ukrstiti sa našom.

U poslednjoj D grupi su Estonija, Finska, Holandija, Francuska, Slovačka i Španija. Te ekipe čeka najturbulentniji put jer će oni koji budu išli do samog kraja promeniti tri države. Grupna faza je na programu u Talinu u Estoniji, osminu finala i četvrtfinale će igrati u Firenci, a za eventualno polufinale, finale ili meč za bronzu moraće da dolaze u Brisel.

Evropsko prvenstvo zvanično počinje u utorak, a naša ekipa prvi put istrčava na teren tek u petak od 17.00 časova protiv Ukrajine.

GRUPA A (Gent)

Belgija, Slovenija, Srbija, Poljska, Ukrajina, Mađarska

GRUPA B (Verona, Monca i Torino)

Italija, Rumunija, Bugarska, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Švajcarska

GRUPA C (Diseldorf)

Nemačka, Azerbejdžan, Turska, Češka, Švedska, Grčka

GRUPA D (Talin)

Estonija, Finska, Holandija, Francuska, Slovačka, Španija

Osmina finala i četvrtfinale - Brisel (grupe A i C) i Firenca (grupe B i D)

Polufinale, finale i meč za bronzu - Brisel


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara